Odds i Black Jack

Att vara noga med när du ska ta ett ytterligare kort eller att veta när du ska stoppa ditt spel i black jack är inte alltid enkelt. Det kräver erfarenhet men också en del tur. I slutändan är det just detta som dikterar ifall du vinner eller förlorar. Här får du mer information om hur du  påverkar dina odds i blackjack!

Känsla för spelet

Som nybörjare kan detta vara svårt, och kräver fingertoppskänsla. Tittar du på mer erfarna spelare så har dessa under en lång period förfinat sitt spel och har en tydlig taktik för när de ska ta ett till kort eller stanna helt. Taktiken bygger på korträkning eller diverse sätt att veta olika strategier för att se om dealern ligger bra till. Black jack är ett spel som i grunden är enkel och kan spelas på känsla. Men proffsen spelar inte endast på känsla.

Det är oerhört viktigt att kunna läsa av situationer och kort som kan uppstå genom matematiska lösningar. Det är en hel del räknande som går in att komma vinnande ur spelet. Att vinna mot huset är inte enkelt! De har noga satt sig in varje situation och vet hur de ska göra för att minimera spelarens odds för att vinna. Därför är det viktigt att du som spelare också är fullt påläst och använder olika matematiska lösningar för att öka dina chanser. Huset har alltid och kommer alltid att ha fördelar som ökar deras chanser.

Fördelen till huset

Som tur väl är har just black jack den lägsta fördelen till huset av alla casinospel. Totalt finns 1 % övertag till huset medan jämförelse på Amerikansk Roulette där fördelen ligger på 5,5 %. Att komma vinnande ur spelet kräver att du har en del tur men också att du använder strategi flitigt och håller koll på bordet. Som spelare agerar du alltid före dealern, vilket gör att huset alltid har en fördel och kan luta sig tillbaka medan spelarna blir ”tjocka”. Som nämnts tidigare så finns det bara ett riktigt sätt att besegra huset. Det är att vara noga och matematiskt korrekt varje gång med uträkningarna.

Samtidigt som huset har fördelar som är uppenbara så går det som spelare att minimera sina misstag genom att veta när de ska stanna eller dra ett till kort. Som spelare får du 2.5 gånger din insats vid black jack, vilket är bra. Får även dealern black jack så får spelare insatsen tillbaka. Känner du att du har en bra hand så går det även att använda en double down som gör att insatsen kan fördubblas. Detta när du vet att du har en bra hand. Har du tur och gjort noga uträkningar så kan du dubbla dina insatser i många omgångar.

Få odds på dina sida

Att bli en bra spelare kräver som sagt erfarenhet och fingertoppkänsla och det är dessa delar som får spelare att sticka ut. Att ha en bra förmåga för att förstå odds och sannolikheter. Mycket matematik ingår samt kunskapen att veta när ett vinsttillfälle finns. Inom black jack finns det en term som kallas att bli ”tjock som tidigare nämnt. Detta är tillfällena då du som spelare har ett högt värde på handen, vilket ökar oddsen att bli tjock. Sannolikheten eller oddsen för att du ska bli tjock är extra stor när du alltså har ett högt värde på korten i handen.

Det finns mycket du som spelare kan göra för att förfina sina odds och öka sannolikheten för vinst mot huset. Att öka dina chanser helt enkelt. Att veta när du ska använda dig av vilken strategi eller basic strategi som alternativ för att försvaga huset. En double-down ska du använda ifall du känner att oddsen för vinst är stora. Men double-down är inte alltid något som är tillgängligt vid varje omgång eller hand.

Det finns olika regler kring detta på olika ställen. Att veta när du ska använda dig av surrender är också viktigt. Detta är ett beslut som du behöver tänka på ganska omgående, då det detta oftast erbjuds de första korten endast. Finns inte detta alternativ ska du tänka på om du vill stanna eller ta ett extra kort senare. Ett beslut som ska komma sist i strategin du lägger upp. Innan detta ska du som sagt ha funderat på om en surrender krävs, om du kan splitta din hand, om du kan göra en double-down och till sist om du ska stanna eller ta extra kort.

Ett par sista, kloka ord

För att bli duktigt så är det tydligt många aspekter som behöver räknas in. Du behöver förstår oddsen inom black jack för varje enskild tillfälle. Att i förväg studera och veta hur du ska agera samt att räkna korten korrekt under spelets gång. Vi rekommenderar att du börjar öva upp dina strategier och skaffar dig en hög nivå innan du börjar spela om pengar. Det kommer försäkra din satsning och att du vinner på 21.